Domača stran

SIJ Acroni je eden vodilnih proizvajalcev nerjavnih in specialnih jekel v Evropi. Smo del največje slovenske vertikalno integrirane metalurške skupine – Skupine SIJ. Zavezani smo globalnim in evropskim podnebnim ciljem in delujemo po načelih krožnega gospodarstva. S svojimi jekli in izdelki smo partner za zeleni prehod Evrope. Smo sodobna reciklažna jeklarna. Naše jeklo je reciklirano.

Z več kot 1.300 zaposlenimi smo eden največjih delodajalcev na Gorenjskem, Skupina SIJ pa z več kot 3.800 zaposlenimi eden največjih delodajalcev v Sloveniji in steber slovenskega jeklarskega sektorja. Uvrščamo se med vodilne slovenske izvoznike. Približno 85 odstotkov svojih prihodkov ustvarimo na tujih trgih.

SIJ Acroni sestavlja pet obratov:

  • jeklarna, kjer v elektroobločni peči pretaljujemo recikliran jekleni odpadek, ki ga rafiniramo v konvertorjih AOD, VOD oz. VD ter vlivamo na kontilivu;
  • vroča valjarna, kjer izvaljamo debelo pločevino in toplo valjane trakove;
  • hladna valjarna, kjer zvaljamo hladno valjane trakove in obdelujemo elektropločevino za najzahtevnejše aplikacije;
  • predelava debele pločevine, kjer obdelujemo debelo pločevino;
  • jeklarske surovine, kjer z magnetno separacijo prečiščujemo jekleni odpadek ter iz jeklarskih ostankov, črne in bele žlindre, izločamo kovinske ostanke, ki jih vračamo v proizvodnjo, žlindro pa predelujemo za nadaljnjo uporabo.

Ključni proizvodni programi vključujejo visokokakovostne jeklene izdelke, kot so:

  • nerjavna debela pločevina,
  • specialna jekla (visokotrdnostna in obraboodporna jekla),
  • neorientirana elektropločevina,
  • legirana orodna jekla.

Jeklo je pomemben temelj trajnostno naravnanega sveta. Je najbolj recikliran material na svetu. V SIJ Acroniju ga vedno znova predelujemo v nove vrste jekla. Brez izgube vrednosti.

Zelena jekla
V sodelovanju s kupci ustvarjamo rešitve za področja uporabe, ki bodo ključno prispevale k prehodu v nizkoogljično družbo.
Spoznajte naša jekla za zeleni preboj.
Prosta delovna mesta
Prosta delovna mesta si lahko ogledate tukaj.
Pridružite se tihi EVoluciji!
Zarjavele avte smo spreminjali v visokokakovostno jeklo, še preden je bilo kul. Že skoraj 40 let postavljamo merilo za emisije CO2. Zdaj to počnemo še bolje!